Praznovanje Kulturnega praznika 2017

Ljubezen do besede je bila rdeča nit letošnje prireditve ob kulturnem prazniku na Cesti.

Na začetku je Anej Pizzoni, ob kitarski spremljavi svojega očeta David, prebral pesem Pozdrav Prešernu, ki jo je za ta večer napisala njegova nona Jožica Pizzoni.

Nato so na prizorišče, v kuhinjo Jožice Pizzoni, prišli Egon in Alenka Stopar ter Franjo Batič. Ker Jožice ni bilo doma, jih je sprejela in s čajem postregla njena vnukinja Lana Pizzoni. Dobili so se skupaj, da bi oblikovali prireditev ob dnevu kulture, ki bi govorila o naši ljubezni do besede. Zato so nas skozi pogovor popeljali v svet lepih slovenskih besed.

Kje se začne ljubezen? Pri zaljubljenosti. To je bila prva beseda, predstavljena z glasbeno podlago iz filma Cvetje v jeseni, ki je nastal na podlagi istoimenskega romana Ivana Tavčarja. Priredbo znane skladbe Urbana Kodra sta izvedli Sara Štrancar na violo in Maja Kalin Kante na flavto.

Po zaljubljenosti pride ljubezen. To besedo nam je najprej predstvil Luka Štrukelj, ki je prebral Prešernovo Pod oknom, nato pa nam je ansambel družine Bone odigral in zapela še pesem Dan ljubezni skupine Pepel in kri.

Iz ljubezni pride družina. V kuhinjo so prišli Karin, Jani in Luka Pizzoni, ki so zapeli in odrecitirali tri pesmice, nato pa nam je lepoto družine lepo prikazala družina Štor – Matej, Andreja, Neža, Maks in Vid, v odlomku iz filma Srečno, Kekec. Točko so zaključili s pesmijo Kekec, pri kateri sta jih spremljali Neža na flavto in Alma Fučka na violino.

Da bi bilo vzdušje še bolj domače, sta nato Klemen in Melita Bizjak ob spremljavi njune hčerke Nastje na harmoniki, čudovito odplesala valček Kjer lastovke gnezdijo.

Domače je tam, kjer živimo, kjer je naša domovina. In prav pesem Domovini, Benjamina Ipavca, sta nam nato odpela Bogdan Vodopivec in Egon Stopar ob klavirski spremljavi Sama Gregorčiča.

Toliko lepih besed je in gotovo je ena izmed najlepših beseda življenje. Na to temo smo slišali priredbo pesmi Samo edini slovenske glasbene skupine Siddharta. Odpela nam jo je Alenka Stopar, spremljali pa so jo Samo Fučka na violončelo, Vito Gregorčič na klavir in Aljaž Kalin Kante na klarinet.

Zatem smo se posvetili spominom. Spomnili smo se na našega domačega pesnika Ivana Mermolja z njegove pesmi Klošarska balada, ki jo je zrecitiral David Pizzoni. Ob besedi dom pa smo se spomnili še drugega cestnarskega pesnika Danila Remškarja. Pesem Lepo je pri nas, je zrecitiral njegov vnuk, Bor Remškar, nato pa se mu je pridružil mešani pevski zbor Vrnivec, ki pesem še odpel.

Zaključili smo z mislimi o ljubezni do slovenske besede. Anja Pipan nam je prebrala besedilo, ki ga je napisala Jožica Pizzoni. Med branjem besedila je David Pizzoni na stojalo prinesel Sinonimni slovar slovenskega jezika, ki ga je uredila Jerica Snoj, po rodu Cestarka.

Po zaključni besedi Egona Stoparja, je pevski zbor Vrnivec odpel še tri kitice Zdravljice.

Hvala vsem za lepo prireditev. Tistim, ki so skrbeli za besede in glasbo ter tehnični ekipi - Sari Stopar, Maticu Fučka ter Bogomirju Tomažiču.