Praznovanje Kulturnega praznika 2011

V soboto 12. februarja 2011 je druženje krajevnih skupnosti Cesta, Vipavski Križ, Dobravlje, Skrilje in Lokavec iz 2. novoletnega pohoda Spoznajmo soseda preraslo v skupno praznovanje kulturnega praznika. Proslavo smo poimenovali po uvodnem verzu ene od pesmi stomaškega pesnika, sicer duhovnika Lojzeta Bratine, Rekel sem: napisal bom pesem, oblikovali pa kot preplet ustvarjalnosti prebivalcev naših krajevnih skupnosti.

Kot slavnostna govornica je prisotnim, v napolnjeni dvorani Edmunda Čibeja v Lokavcu, spregovorila Jožica Pizzoni s Ceste in odstrla svoj pogled na kulturo in umetnost rodne Vipavske doline ter širše domovine. Na prireditvi so nastopili Tamburaški orkester Danica iz Dobravelj, vokalna skupina Fantje s'pod velba, združeni mešani pevski zbor vasi izpod Čavna, otroški zbor in orkester OŠ Dobravlje, otroci iz podružničnih šol Lokavec, Vipavski Križ in Skrilje, pritrkovalci iz Lokavca, Zala in Blaž Drofenik iz Plač ter mešana vokalno-instrumentalna skupina. Med glasbene in dramske prizore so vpletli poezijo Lojzeta Bratine, Ivana Mermolje s Ceste, Pavline Bizjak iz Velikih Žabelj in Ivane Čermelj iz Plač.

V sklopu prireditve je bila v prostorih dvorane Edmund Čibej postavljena razstava lokavškega slikarja Bojana Kovača, v galeriji v Vipavskem Križu pa razstava fotografij lokavškega fotografa Sama Trebižana.

Egon Stopar