Krajevni praznik 2018

Letošnji krajevni praznik je pod streho. Praznik obeležuje spomin na tragični požig vasi med drugo svetovno vojno. Letos je minilo 74 let od tega dogodka, v katerem je Nemški okupator v znak maščevanja požgal vas, ubil nekaj domačinov in jih tudi pregnal v izgnanstvo oziroma v koncentracijska taborišča. Letošnje praznovanje so obeležili trije dogodki.

V petek, 1. junija je bila ob vaški kapelici darovana tradicionalna maša v spomin na žrtve tragedije. V soboto, 2. junija smo popoldne otvorili novo krožno rekreacijsko pot okoli Vipavskega Križa. Otvoritev se je začela pred Domom krajanov Cesta, z nagovorom župana in pobudnikov izvedbe poti ter rezanjem traku, sledil pa je uvodni pohod po zahodnem delu poti z degustacijo vin domačih vinarjev iz Ceste, Malih Žabelj in Vipavskega Križa ob poti. V nedeljo 3. junija smo v Domu krajanov Cesta izvedli tradicionalno slovesnost v sodelovanju z ZZB NOB Ajdovščina in KŠD Vrnivec. V uvodu prireditve je bilo izvedeno tudi polaganje venca na spomenik žrtvam NOB na Cesti. Letošnjo skupino za polaganje venca so tvorili predstavniki treh generacij Cestarjev. Poleg Petra Pavla Štora sta pri polaganju venca sodelovala še Dominik Pizzoni in Blaž Pipan. Slavnostni govornik je bil župan občine Ajdovščina, Tadej Beočanin, prisotne pa sta nagovorila tudi Božo Novak, predsednik območnega združenja za vrednote NOB in predsednik Sveta KS Cesta, Bogomir Tomažič. Kulturni program so izvedli otroci podružnične šole Vipavski Križ, Tamburaši iz Vipave in KŠD Vrnivec Cesta. Po slovesnosti je na zunanjem igrišču sledila vaška veselica ob taktih ansambla Hram.

Zahvala vsem, ki ste sodelovali pri organizaciji in izvedbi vseh dogodkov, posebna zahvala pa vsem nastopajočim na prireditvi.

Slike si oglejte na facebook strani:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2191368591096325&id=20...