Krajevni praznik 2017

Kot vsako leto začetek junija na Cesti obeležujemo krajevni praznik, v spomin na grozodejstva in požig vasi, ki ga je izvedel okupator pred 73. leti, 2. junija 1941. Letošnji praznik je potekal v petek 2. junija in soboto 3. junija.

V petek smo ob 17. uri , v sodelovanju s KŠD Vrnivec in ZZB za ohranjanje vrednot NOB Ajdovščina organizirali proslavo pri spomeniku. Prisotne sta nagovorila, osrednji govornik, župan Občine Ajdovščina, Tadej Beočanin in predsednik Sveta KS Cesta, Bogomir Tomažič. Kulturni program so izvedli otroci OŠ Vipavski Križ, pevci MPZ Šempeter in KŠD Vrnivec. Ob 17. uri je bila pri vaški kapelici izvedena sveta maša v spomin na pokojne vaščane, žrtve 2. svetovne vojne.
V soboto smo pri Domu krajanov izvedli športno družabno srečanje vaščank in vaščanov, katerega se je udeležila pisana druščina štirih generacij Cestnark in Cestnarjev. Prav to, druženje generacij je bilo cilj, ki smo si ga zastavili ob načrtovanju praznovanja. Druženje je potekalo v pravem športnem duhu. Tekmovanje je potekalo v briškuli, teku, pikadu, špljakah in namiznem tenisu. Posebej veseli smo bili starejših vaščank in vaščanov, ki so se odzvali vabilu. Druženje se je nadaljevalo ob plesu in petju sodelujočih. Skratka prava vaška fešta. Komaj čakamo naslednje leto, ko je predvidena naslednja večja pridobitev, zaključek pokritja balinišča in ureditev otroškega igrišča, s katerim bo zaključen občinski projekt izgradnje vaškega središča.

Zahvala vsem, ki so tako in drugače pripomogli pri organizaciji in izvedbi krajevnega praznika. Posebej hvala Jožici Pizzoni za tekst, ki je bil predstavljen na slovesnosti pri spomeniku. Zahvala tudi sponzorjema, Fami d.o.o. in Živex d.o.o. ter balinarskemu klubu 2. junij Cesta. Zahvala gre tudi Franju Batiču, ki je pred praznikom nekaj dni urejal vaško kapelico. Seveda je bilo sodelujočih še veliko in bi težko vse našteli. Hvala tudi članom Sveta KS Cesta, ki so sodelovali pri načrtovanju pripravi in izvedbi praznika, brez vas pač ne gre!