Krajevni praznik 2013

Tudi letos je že tradicionalno potekal krajevni praznik na Cesti, s katerim smo obeležili spomin na požig vasi, ki se je zgodil 2. junija leta 1944. Tokrat smo obeležitev spomina na ta strašni dogodek raztegnili kar na štiri dni, ker pa nam je kot vedno ponagajalo vreme, se je glavnina prireditev odvijala v šotoru na igrišču.

Že v petek so se tam zbrali cestnarski vinarji, ki so na poizkušnjo in ocenitev oddali svoja vina. Na ocenjevanju je bilo devet belih in šest rdečih vin. Med rdečimi je bilo najbolje ocenjeno vino Jožkota in Sebastjana Štora, drugo mesto je zasedel Ivan Košuta, tretje pa Matej Valič. Med belimi vini pa se je po mnenju komisije najbolje odrezal vinar Ivan Košuta, drugo mesto sta zasedla Jožko in Sebastjan Štor, tretje pa Matej Štor. Po podelitvi priznanj je sledilo druženje ob dobri kapljici in prigrizku. Že popoldne, pa je že drugo leto zapored,v prostorih krajevne skupnosti potekalo druženje starejših vaščanov. Zbralo se jih je kar nekaj in ob pogovoru so obujali spomine na pretekle dogodke v vasi.

Slike s srečanja starejših vaščanov
Slike z ocenjevanja vin Cestnarskih vinarjev

V soboto zvečer je bila v šotoru zabava z ansamblom Mambo Kings, namenjena starim in mladim. Bila je zelo dobro obiskana, saj se je zbralo kar veliko število glasbenih navdušencev in zabave željnih, ki so se veselili pozno v noč.

Nedelja je kot vedno namenjena spominski slovesnosti požiga vasi in polaganju venca k spomeniku padlih. Polaganje venca v čast padlim so izvedli praporaši ketere je vodil Pavel Štor. Na prireditvi so sodelovali učenci podružnične šole Vipavski Križ, kvintet »Fantje s¨pod Velba«, krajani- člani kulturno umetniškega društva Vrnivec, zbrane pa so nagovorili gospod župan Marijan Poljšak, predsednik krajevne skupnosti Erik Štrukelj in slavnostni govornik Aleksander Lemut. Po prireditvi sta sledila zabava in ples s skupino Amor. Kot vsako leto so pridne gospodinje poskrbele za sladko pogostitev.

Slike s proslave ob krajevnem prazniku

V ponedeljek je v spomin na vse padle in tragično preminule žrtve NOB s Ceste, potekala spominska maša ob kapelici v središču vasi. Sveto mašo je daroval pater Placid Paskal, ki je med drugim omenil huda trpljenja ljudi po svetu, ki jih še danes povzročajo vojne.

Slike z maša za žive in pokojne Cestnarje

Zdaj pa še nekaj o delu in uspehih krajevne skupnosti v minulem letu, ki jih je bilo mogoče slišati v govoru predsednika krajevne skupnosti Erika Štruklja. KS Cesta se v letošnjem letu lahko pohvali z veliko pridobitvijo, saj je v sodelovanju z Občino Ajdovščina, s pomočjo poslanke Eve Irgl, ter dobrega sodelovanja Ministrstev in njenih zaposlenih uspela pridobiti zemljišča za izgradnjo vaškega jedra Cesta. Projekt bo realiziran v letu 2014-2015. Poleg tega pa je v teku tudi projekt preureditve in dograditve skupnega pokopališča za KS Cesta in Vipavski Križ. Izdelana je že idejna zasnova in še letos bo začet postopek pridobitve gradbenega dovoljenja. V teku je tudi izdelava gradbenega dovoljenja za gradnjo pločnika med zaselkom Brajda in križiščem za Stomaž. V naslednjem obdobju nas čakajo še izgradnja nove obvozne poti med lokavško cesto in zaselkom Brajda na severnem delu vasi Cesta, ki bi vas razbremenila zalednih voda in omogočila dostop do kmetijskih zemljišč, ter ureditev vaške infrastrukture. Pomemben projekt pa bo tudi izgradnja kanalizacijske infrastrukture v vasi Cesta.

Vsi omenjeni projekti, ki še čakajo vas in njene krajane pa naj bodo novi izzivi za delo v prihodnjih letih in upamo, da jih bomo s skupnimi močmi in prizadevanji dosegli. Hvala vsem, ki ste se ob prireditvi trudili, pomagali, sodelovali… in se vidimo naslednje leto na prireditvi ob spominu na sedemdeseto obletnico požiga vasi Cesta.