Krajevni praznik 2011

Letošnji krajevni praznik je za nami. Obudili smo spomin na krute dogodke iz ne tako daljnega 2. junija 1944.

Kako se bomo spominjali letošnjega praznika. Svet KS Cesta in KŠD Vrnivec sta se trudila, da bi kljub tako imenovani krizi minil lepo in bi ponudil vsakomur nekaj, predvsem pa druženje, dobro voljo, športna in drugačna merjenja mišic in kar še spada k taki stvari. Upamo, da nam je uspelo. Tradicionalno je praznik minil v znamenju dežja. Pa smo kljub temu uspeli lepo zvoziti vse načrtovane dogodke.

V četrtek zvečer smo začeli z mašo pri naši kapelici. Zbralo se je veliko ljudi. No mašo smo končali v prostorih krajevne skupnosti (menda prvič), ker je vmes pričelo deževati. Brat Joško je s svojo prisrčnostjo vsekakor prinesel blagoslov v vas.

Slike maše za žive in pokojne Cestnarje

V petek smo zvečer najprej podrli mlaj (Robert Šelj je pokazal, da dobro obvlada motorko). Sledilo je ocenjevanje vin. 13 vzorcev belih in 5 vzorcev rdečih vin je ocenjevala komisija, ki so jo letos sestavljali vinarji, ki so prispevali vina. Ocenjevanje je letos potekalo v kleti Pavleta Štora, ki se je izkazala kot odličen ambient za tak dogodek. Za glasbo (pardon rezanje pršuta, ki ga je podarilo podjetje FAMA) je skrbel Danilo Lulik. Rezultati ocenjevanja, ki ga je vodil Egon Stopar so naslednji:

Bela vina:
1. mesto Bogdan Vodopivec
2. mesto Martin Batič
3. mesto Silvan Velikonja

Rdeča vina:
1. mesto Jože in Sebastjan Štor
2. mesto Stojan Volk
3. mesto Ivan Košuta

Slike z ocenjevanje vin Cestnarskih vinarjev

V soboto popoldne sta potekala turnirja v malem nogometu in balinanju. V nogometu se je pomerilo 8 ekip iz sosednjih vasi. Ekipi ceste je uspevalo do polfinala, ko so bili po kazenskih strelih žal prikrajšani za finale. So pa pokazali nesporni talent in veliko srčnost (verjetno tudi kakšna modrica ni manjkala).

Rezultati:
1. mesto Malovše
2. mesto Bufu
3. mesto Žapuže
4. mesto Cesta

Slike z nogometnega turnirja

Balinarski turnir se je zavlekel pozno v noč saj je bilo tekmovanje zaključeno po deseti uri. Nastopilo je 8 ekip iz bližnje in daljne okolice, med njimi tudi ena ženska (upokojenke iz Vipave).

Rezultati:
1. mesto: BK Cesta, 2. ekipa (Velikonja Silvan, Štor Jože, Ličen Ciril, Fučka Marjan)
2. mesto: BK Železnikar, Gradišče
3. mesto: BK Fara, Spodnja Idrija
4. mesto: BK Cesta, 3. ekipa (Štor Boris, Štor Rihard, Faganel Denis)

1. mesto v natančnem zbijanju: Vidic Rok (BK Cesta)
1. mesto v bližanju: Volk Marjan (BK Železnikar, Gradišče)

Slike z balinarskega turnirja

V nedeljo se je vreme z organizatorji malo igralo, saj smo klopi in mize zaradi dežja najprej postavili pod teraso pri Pavletu Štoru. Ko smo vse pripravili, se je pokazalo sonce in vse skupaj smo nato preselili na prvotno načrtovano prizorišče na Olivše pri spomeniku. Prireditev, ki jo je povezoval David Pizzoni, je potekala kot po maslu. Tradicionalno so na prizorišče najprej prikorakali praporščaki s partizanskimi prapori, sledilo je polaganje venca na spomenik padlim in pobitim krajanom. Nastopili so otroci podružnične šole Vipavski Križ, pod vodstvom gospe Nataše Valič in druge krajanke in krajani vseh generacij. Vsem iskrena hvala za kulturni prispevek. Spomnili smo se tudi Ičeta, ki ga letos ni več med nami, je pa s svojo poezijo še vedno ostal v naši sredini. Na govorniškem odru so se poleg predsednika sveta KS Cesta, Erika Štruklja, zvrstili še župan občine Ajdovščina g. Marjan Poljšak, poslanka v državnem zboru gospa Eva Irgl in g. Borut Koloini, ki je obudil zgodovinski pogled na dogajanje pred 67 leti.

Po prireditvi je sledilo prijetno druženje ob okusnem golažu izpod rok Martine in Dantesa Štora. Veselico je tradicionalno zaključil dež, pred tem pa je župan g. Poljšak še pokazal svoje plesne znanje in se veselo zavrtel na plesišču pred spomenikom.

Slike s proslave ob krajevnem prazniku

Iskrena hvala vsem sponzorjem, ki so podprli izvedbo programa, ter vsem, ki ste na tak ali drugačen način sodelovali v pripravi in izvedbi praznika.