Pohod Cesta na Triglav '2017

V petek, 18.8., in soboto, 19.8., smo se v Cestnarji in pridruženi člani, po šestih letih znova povzpeli na Triglav. Na pot smo odrinili v petek ob 2. uri, z naše avtobusne postaje. Od tam smo se preko Ljubljane, Jesenic in Mojstrane pripeljali k poti, ki vodi v dolino Kot. Sledil je vzpon po lepi, a predvsem v prvem delu malce spolzki planinski poti do koče Valentina Staniča. Po kratkem počitku smo se preko Rži povzpeli do Triglavskega doma na Kredarici. Tam smo raztovorili del opreme, si namestili potrebne planinske pripomočke in nato splezali na Mali Triglav in končno do Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Sledilo je »tepežkanje« novih »Triglavanov« in skupinsko slikanje s pršuto, ki jo je na vrh prinesel Nejc Bandelj. Seveda smo na vrhu v pršuto tudi slavnostno zarezali in vsak je okusil slastno rezino, prepojeno z gorskim zrakom Triglava.

Zatem smo sestopili do Kredarice in nato ob vznožju Malega Triglava prišli do koče Planika. Po namestitvi v sobe je sledil družaben večer ob glasnem petju, včasih dretju, rezanju pršute, vpete v improvizirano »kavaleto« in gašenju žeje, katerega rezultat je bila maketa Triglava iz zelenih pločevink. Ko je odbila ura za odhod na počitek, smo žur zaključili, se polegli v postelje, si povedali vic ali dva in že je nočni mir napolnilo smrčanje in vetrovi.
Budilka nas je vrgla pokonci že ob 5. uri, ker smo že prejšnji večer sklenili, da bomo zaradi napovedi dežja v dolino sestopili že ob 6. uri. In ob dogovorjeni uri smo krenili na pot, mimo Vodnikovega doma, do Rudnega polja, kjer nas je že čakal avtobus.

Na Cesto smo se vrnili okrog 14. ure, kjer smo pred Domom krajanov pohod zaključili ob pici in pijači.

Naj zaključim z mislijo, da je s tako čudovitimi ljudmi, čudovito skupino, izredno lepo hoditi v hribe. Vse je potekalo kot smo se dogovorili, vzdušje pa je bilo enkratno.

Ob tem moram seveda izpostaviti velik pomen prisotnosti treh gorskih reševalcev, Roberta, Davida in Bogomirja, ki so spremljali in vodili naše korake.

Hvala vsem za lep pohod, vabljeni pa že na naslednje akcije. Prva bo predvidoma pohod do Markota Fučkovega v Šempas, ki ga planiramo izvesti 22. oktobra. Več o tem bo pravočasno objavljeno na oglasnih deskah in na spletni strani.

Egon Stopar