8.novoletni pohod Spoznajmo soseda

Novoletni pohod »Spoznajmo soseda«, letos že osmi zapovrstjo, ki ga koordinira Kulturno športno društvo Vrnivec iz Ceste, je bil napovedan za nedeljo 8. januarja 2017, tokrat s startom v krajevni skupnosti Gojače-Malovše in spoznavanjem krajevne skupnosti Črniče.

Napoved hudega mraza organizatorjev ni odvrnila od izvedbe in ob 8.30 uri nas je pri -7 stopinjah pred staro šolo v Gojačah pozdravil predsednik KŠD Vrnivec organizatorja Egon Stopar, za njim pa še predsednik KS Gojače Malovše Martin Šinigoj.

Topel čaj je ogrel grla in želodčke približno 160 pohodnikom, ki se niso izneverili tradiciji in so znova prišli, z željo da spoznajo nove kraje in njihove zanimivosti.

Skozi vas Malovše in naprej po požarni poti smo povzpeli k spomeniku padlim, ki stoji nad zaselkom Slejki. V dobrem vzdušju, saj nas je že malce ogrelo sonce in požirki zdravilnih napitkov iz nahrbtnikov, smo najprej zaslišali glas harmonike v rokah Roka Bratina. Nato nas je nagovoril domačin Franc Anderlič in nam povedal tragično zgodbo, ki se je na tistem kraju odvila v februarju 1945, kjer je bilo ubitih 19 partizanov, povečini domačinov, in nanjo spominja tam postavljen spomenik. Sledil je spust v zaselek Slejke, od koder smo se nato povzpeli na znameniti Tabor nad Črničami.

Vodički Anji Sedevčič, ki nas je tam sprejela, smo prav vsi radi prisluhnili. Popeljala nas je v čase življenja in grajenja Taborov. Res je bilo zanimivo in poučno. Med poslušanjem smo si želodčke spet ogreli s kuhančkom in čajem ter se posladkali s pecivom. Sprehodili smo se po notranjosti obzidja, kjer se nam je v rahli meglici pokazala prečudovita Vipavska dolina. Dobra volja se je stopnjevala in prečudovit pogled na dolino pred nami in na Kucelj, Čaven in Nanos, v ozadju obsijan s soncem, je bil dovolj, da smo obstali. V meglico zavita dolina nas je navdajala s ponosom, da živimo v tako lepih krajih. Ker kar nismo hoteli oditi, nas je Anja povabila, da se po soteski potoka Konjščak spustimo v Črniče. Pohod po sami soteski žal ni mogoč, saj je bila urejena pot ob zadnjih neurjih precej uničena. Povedali so nam, da je to ena najlepših sotesk, kjer so si vode iz Čavna utirale pot in pri tem ustvarjale prečudovite naravne stene, ki so tudi geološko zelo zanimive.

Po slabi uri hoje smo prispeli na najvišjo točko Črnič, v najstarejši del vasi, to je zaselek Britih, kjer so še manjši ostanki ruševin prvotne cerkve svetega Marka. Zanimivi pogledi na stare hiše ob poti, ki teče mimo župnišča v zaselek Kobani, so nas spomnili na življenje naših prednikov. Nekatere med njimi so precej dobro ohranjene in kažejo prvotno arhitekturo. Pot smo nato nadaljevali v novejši del vasi, kjer so predvsem nove pozidave, in se po spodnji poti vrnili pred župnijsko cerkev. Spet postanek na zidu Parapet pred cerkvijo, po katerem tudi nosi ime tamkajšnje Športno kulturno turistično društvo Parapet. Razlagi vodičke Anje o samih Črničah smo z zanimanjem prisluhnili, saj nas je poleg kuhančka in čaja grelo tudi opoldansko sonce. Povabila nas je v cerkev, kjer smo izvedeli smo marsikaj zanimivega o cerkvi, posvečeni svetemu Vidu, ki goduje 15. junija. Pohodniki so bili navdušeni nad res lepo notranjostjo z zanimivimi obnovljenimi freskami in nad samo velikostjo cerkve.

Oglasil se je zvon, ki je oznanjal poldan in morali smo naprej po glavni cesti proti severovzhodu, v zaselek Konjščak. Cilj je bil ogled slapa Čeber. Na lepi pešpoti smo lahko videli posledice hudourniških sil deročega potoka, ki je ob lanskem neurju uničil precejšen del dostopne poti.

Pred odhodom proti Malovšam in Gojačam, se nam je za obisk zahvalila predsednica KS Črniče Bruna Kastelic, nas obenem povabila na tradicionalni Šalam pohod in seveda tudi na naslednji pohod »Spoznajmo soseda«, ki bo čez leto dni začel in zaključil svojo pot v Črničah.

Po makadamskih poteh smo se nato vrnili v Gojače, kjer nas je čakala topla malica in žigosanje popotnega dnevnika.

Sonce je oznanjalo, da se je zaključil še en lep dan poln lepih želja, ki smo si jih med pohod izmenjali pohodniki.

Bilo je zelo lepo in zato se vidimo tudi naslednje leto, na že 9. novoletnem pohodu »Spoznajmo soseda«.