Sedmi novoletni pohod Spoznajmo soseda

Letošnji novoletni pohod Spoznajmo soseda smo zaradi slabega vremena, namesto na prvo januarsko nedeljo, lahko izpeljali šele 17. januarja.

Pohodnike nas je pred podružnično osnovno šolo Vrtovin pričakalo mrzlo sončno jutro ter seveda topel čaj in kava, ki so ju pripravili člani Društva za kulturo, šport, turizem in razvoj Ortaona Vrtovin. Po pozdravnem nagovoru avtorja članka, predsednika Kulturno športnega društva Vrnivec Cesta in koordinatorja pohoda, in Vilka Brusa, predsednika sveta krajevne skupnosti Vrtovin, je vajeti prevzel Simon Čermelj, predsednik društva Ortaona, ki nam je predstavil nekaj osnovnih podatkov o Vrtovinu in prvi del trase pohoda, ter nas nato povabil na pot.

Med vzpenjanjem skozi zaselke Zgornjega Vrtovina, smo ob poti lahko ogledovali terase, kar 800 naj bi jih bilo, ostanke mlinov, v zaselku Guštini pa smo se na kratko ustavili pri Marjanu Lozarju, po domače Rebičevmu, ki zbira stare predmete. Sledil je vzpon do znamenitega vodnega stolpa iz rimskih časov, in naprej na vrh, do cerkvice Svetega Pavla. Tam so nas pričakali domačini s takimi in drugačnimi napitki ter sladkimi domačimi dobrotami. Po okrepčilu nam je Simon Čermelj predstavil zgodovino Svetega Pavla.

Po sprehodu skozi zgodovino je vodenje pohoda prevzel Martin Šinigoj, predsednik sveta krajevne skupnosti Gojače-Malovše, ki nas je popeljal do korita za napajanje živali, ki je bilo postavljeno po drugi svetovni vojni. Sledil je spust do Malovš, kjer smo si najprej ogledali zelo lepo obnovljeno domačijo Maklovih in cerkvico Svetega Kozme in Damijana. Že po nekaj korakih smo prispeli pred nekdanjo osnovno šolo Gojače, kjer so nas postregli gostoljubni domačini.

Od polnih miz, ki smo jih seveda dodobra spraznili, smo se sprehodili skozi središče Gojač, si ogledali cerkvico Svetega Justa, in se nato po stari povezovalni poti, ki so jo Vrtovinci temeljito očistili prav za potrebe izvedbe pohoda, vrnili v Vrtovin. Tam smo se sprehodili mimo ostankov kavern iz prve svetovne vojne, si ogledali cerkev Svete Device Marije, in nato pohod zaključili na izhodišču, to je na ploščadi pred osnovno šolo Vrtovin.

Ob koncu pohoda smo se okrepčali z odlično joto s klobaso, za dobro vzdušje pa je poskrbel domači moški pevski zbor Vinograd, ki nam je zapel par slovenskih pesmi.

Ob upanju, da je bilo lepo, velja vabilo za naslednji pohod, čez leto dni.

Egon Stopar