3.tradicionalni novoletni pohod Spoznajmo soseda iz Ustij in Velikih Žabelj '2012

Takoj po novem letu, v nedeljo, 8. januarja 2012 je bil organiziran že tretji tradicionalni pohod SPOZNAJMO SOSEDA, ki ga organizira soseska krajevnih skupnosti Cesta, Dobravlje, Skrilje in Vipavski Križ, koordinira pa Kulturno športno društvo Vrnivec.

Tokrat smo se hoje željni zbrali na novem športnem igrišču pod Vipavskim Križem, z namenom, da bolje spoznamo naše sosede v krajevnih skupnostih Ustje in Velike Žablje. Po okrepčilu s čajem in kavo, se nas je kakih 200 pohodnikov, ki so se nam kasneje pridružili še ostali, podalo na pot mimo Plač do Ustij, kjer so nas pričakali predstavniki krajevne skupnosti, nam predstavili zanimivosti svojega kraja in nas pogostili z domačim pecivom in pijačo.

Pot smo potem nadaljevali mimo Uhanj, ob mrzli reki Vipavi, do Velikih Žabelj. Predsednik krajevne skupnosti nas je popeljal skozi vas do cerkve in znamenitega gradu, kjer smo izvedeli nekaj o zgodovini kraja, se okrepčali in pot nadaljevali proti Vipavskemu Križu, mimo Pikčev in Kozje pare.

Vipavski Križ ima bogato zgodovino, zato je tam vsakdo ob ogledu vasi in razlagi lokalnih vodičev izvedel marsikaj zanimivega. Po končanem pohodu je za vse pohodnike sledila malica v grajski kleti, žigosanje popotnega dnevnika in druženje ob dobri kapljici.

Pohod je trajal približno pet ur, z vmesnimi postanki seveda in ni bil prenaporen, v njem pa je bilo združeno prijetno s koristnim, rekreacija, druženje in nova spoznanja o bližnjih vaseh. Zato hvala vsem, ki so se v zvezi s tem trudili! Želimo si, da bi se tradicija pohoda nadaljevala tudi v drugih smereh izven naših krajevnih skupnosti, saj DOBER SOSED JE BOLJŠI , KOT ODDALJEN PRIJATELJ, NAJBOLJŠE PA JE, ČE JE TVOJ SOSED TUDI TVOJ PRIJATELJ!

Sonja Lulik